A magas adók ellenére jó maradhatott az OTP eredménye

2024.05.08. 13:44 • Erste Ötletgyár Mini

Az OTP május 10-én, péntek hajnalban teszi közzé első negyedéves eredményét.

A társaság bejelentette, hogy számos olyan tételt, amit eddig a korrekciós tételek között mutatott ki, mostantól normál tételként fog elkönyvelni az adók között. Ez érinti a magyar bankadót, a szintén magyar extraprofitadót, a szlovén szolidaritási adót és a megemelt bolgár és ukrán adót is. A változások hatására az Erste elemzője nem számol érdemi korrekciós tételekkel az első negyedévben, így előrejelzése szerint a számviteli és az adózott eredmény egyaránt 229,6 milliárd forint lehetett. Ezzel a negyedik negyedévi (korrigált) eredmény szintjén maradhatott a profit.

A bevételekre pozitívan hatott a magasabb kamatkörnyezet és a lezárt akvizíciók is, mivel a tavalyi első negyedévben a szlovén NKBM bank akvizíciója csak részben, az üzbég felvásárlás pedig még egyáltalán nem szerepelt az OTP számaiban. A nettó kamatjövedelem 435 milliárd forint lehetett az első negyedévben szemben a tavalyi 312 milliárddal és az előző negyedévi 425 milliárddal. A negyedév/negyedév növekedés elsősorban a csökkenő magyar kamatkörnyezetnek köszönhető, mivel az eddigi túlságosan magas kamatkörnyezet nyomás alatt tartotta a marzsokat. A nettó díj- és jutalékbevétel 21,5%-kal bővülhetett éves összevetésben. Az egyéb bevételek negyedéves szinten visszaeshettek, de év/év alapon még így is enyhén emelkedhettek.

A működési költségek közel 16%-kal növekedhettek részben a terjeszkedés, részben a továbbra is érvényesülő inflációs nyomás miatt. A céltartalékképzés ezúttal is visszafogott, 17 milliárd forint lehetett, ami a tavalyi rendkívül alacsony bázishatás miatt százalékosan mégis erős növekedésnek tűnhet, míg negyedév/negyedév alapon jelentős javulást jelent az előző negyedév számottevő üzbég céltartalékképzését követően.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás